Składniki
0,5 kg parówek; jedna cebula, dwa ząbki czosnku, ostra papryczka
Zalewa: ocet i woda w proporcjach 1:2, liść laurowy, 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu łyżeczka soli, 1-2 łyżek miodu (ewentualnie cukier). Litrowy słoik.
Przepis
Wodę, ocet i przyprawy mieszam i podgrzewam do wrzenia. Zostawiam do ostygnięcia.
W litrowy słoik ciasno układam parówki , nakrojoną papryczkę, pokrojoną w plasterki cebulę i czosnek. Wlewam zalewę, zakręcam i pozwalam ostygnąć, a potem do lodówki na „dojrzewanie.”
Warto poczekać kilka dnia, żeby parówki się przegryzły. Można podawać z chlebem, oczywiście na zimno. Utopence smakują rewelacyjnie z nakładanym encianem i kuflem słowackiego piwa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz