sobota, 22 maja 2010

Utopence

Kuchnia słowacka część 2 - Utopence

Utopence to popularna na Słowacji i w Czechach przekąska podawana do piwa. W zasadzie są to parówki w zalewie octowej z ziołami. Smakuje rewelacyjnie. Nie wiem, czy istnieje jeden oficjalny przepis, ten poniżej powstał metodą prób i błędów:

Składniki

0,5 kg parówek; jedna cebula, dwa ząbki czosnku, ostra papryczka

Zalewa: ocet i woda w proporcjach 1:2, liść laurowy, 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu łyżeczka soli, 1-2 łyżek miodu (ewentualnie cukier). Litrowy słoik.

Przepis

Wodę, ocet i przyprawy mieszam i podgrzewam do wrzenia. Zostawiam do ostygnięcia.

W litrowy słoik ciasno układam parówki , nakrojoną papryczkę, pokrojoną w plasterki cebulę i czosnek. Wlewam zalewę, zakręcam i pozwalam ostygnąć, a potem do lodówki na „dojrzewanie.”

Warto poczekać kilka dnia, żeby parówki się przegryzły. Można podawać z chlebem, oczywiście na zimno. Utopence smakują rewelacyjnie z nakładanym encianem i kuflem słowackiego piwa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz