poniedziałek, 10 maja 2010

Nakładany Encian

Kuchnia słowacka część 1 - Nakładany Encian

Nakładany Encian (sk. Nakladaný Encián) - czyli słowacki serek camembert w oleju/oliwie - idealna przekąska do piwa i nie tylko. IMHO jest to największy wkład Słowaków w światową kuchnię.



Przepisów jest tysiące, oto mój:

Składniki:

- 3 krążki sera Encian (albo jakikolwiek inny camembert) krojone w czwórki
- jedna duża cebula krojona w talarki
- czosnek krojony w plasterki
- ostra papryczka
- papryka mielona
- zioła prowansalskie
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- olej albo oliwa z oliwek
- słoik litrowy

Przepis:

Na dno słoika wrzucam liście laurowe i ziele angielskie. Zioła prowansalskie, pieprz, paprykę mieloną mieszam na talerzyku i obtaczam w nich krojony w czwórki serek. Następnie w słoiku układam warstwy: cebula, czosnek, ser. Ostrą papryczkę (pokrojoną lub naciętą) układam gdzieś
pomiędzy. Całość zalewam oliwą tak, żeby zakryła ostatnią warstwę. Słoik zakręcam i odstawiam na tydzień do lodówki lub na 3 dni w pokojowej temperaturze. Zalewa nadaje się do powtórnego użytku

Smacznego!


Przepis alternatywny (po słowacku):

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz