Odwiedzający dolinę Dunaju miłośnicy serów powinni spróbować dwóch regionalnych specjałów: sera Romadur oraz twarożku ołomunieckiego. Ojczyzną obu jest pobliska Austria, lecz zarówno w Czechach jak i Słowacji bez trudu w sklepach spożywczych można znaleźć miejscowe odpowiedniki. Dla laika najbardziej charakterystyczną cechą tych serów jest zapach, który przywodzi na myśl subtelną woń bezdomnych mieszkańców dworca centralnego w Warszawie. Nawet lekkie podgrzanie sera powoduje uwolnienie kolejnych nut zapachowych, które potrafią przedrzeć się nawet przez podwójną warstwę polietylenowych torebek. Polecam… może nie zasmakuje, ale za to będzie co opowiadać.
Więcej:
http://www.seromaniacy.pl/seropedia/ser,Romadur
http://www.seromaniacy.pl/seropedia/ser,Twarozek-Olomuniecki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz